Belangrijk nieuws over lage emissiezones: "Verstrenging uitgesteld en zij krijgen vrijstelling"

door: STS
Lage-emissiezone
Afbeelding bron: Photonews

Er zijn belangrijke knopen doorgehakt over de lage emissiezones. "De LEZ wordt socialer, er komt geen verstrenging in 2025 en de uitzondering voor Lijnbussen stopt na december 2026", laat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weten.

"Dinsdag keurde de Vlaamse regering definitief een wijziging van het besluit goed rond de lage emissiezones", zegt Demir (N-VA) in een persbericht.

"Uit een evaluatie van de regelgeving blijkt dat de LEZ’s effectief gezorgd hebben voor een versnelde vergroening van het wagenpark, en een betere luchtkwaliteit, waar vooral sociaal kwetsbaren van profiteren."

"Toch wordt de LEZ nog een stuk socialer gemaakt. Zo krijgen mantelzorgers en mensen met een handicap een vrijstelling indien zij beschikken over een parkeerkaart en een voertuig besturen dat is aangepast aan de noden van mensen met een handicap. De lokale besturen krijgen ook de optie om een sociaal tarief in te voeren."

Verstrenging uitgesteld

"De verstrenging die normaliter voor 1 januari 2025 gepland was, wordt sowieso uitgesteld naar 1 januari 2026. Bovendien kan een verstrengde fase enkel ingaan indien de gemeenteraad het zo beslist."

Verder werd beslist dat na 31 december 2026 de uitzondering voor de vloot van vervoersmaatschappij De Lijn verdwijnt.