Politie waarschuwt iedereen voor hackers op Facebook: “Deze dingen mag je nooit op je profiel posten”

door: PMN
De politie waarschuwt iedereen die een account heeft op Facebook. Steeds vaker proberen hackers je in de val te lokken.

Sociale media zijn een favoriet doelwit van hackers. Ze gebruiken ook voortdurend nieuwe technieken. "We beginnen met het programma dat automatisch berichten post op je profiel. Allerlei thema's die bijvoorbeeld inspelen op gebeurtenissen zoals een natuurramp of grappige afbeeldingen of filmpjes moeten je nieuwsgierigheid wekken of je aandacht trekken. Je vrienden denken dat jij het bericht hebt gepost en zullen er zonder argwaan op klikken", legt commissaris Olivier Bogaert uit.

Maar hackers kunnen ook gebruiken maken van Facebook Messenger. "Je wordt gewaarschuwd voor een gevaar en dringend verzocht je account bij te werken. De link leidt naar een pagina waarop je opnieuw moet inloggen. Zo bemachtigen hackers je login en paswoord." 

"Via Facebook Messenger kunnen hackers je login en paswoord bemachtigen"

Wees ook voorzichtig als je een uitnodiging krijgt om een spel of een applicatie te ontdekken. "Deze uitnodiging kan van een virus komen dat op het profiel van een van je vrienden is geïnstalleerd. Je moet je vriend/vriendin hiervan op de hoogte brengen zodat hij/zij met een antivirusprogramma zijn/haar computer of smartphone grondig kan analyseren. We raden trouwens aan dit regelmatig te doen.”

Er zijn wel enkele dingen die je kan doen om uit handen te blijven van hackers. Je kan best zo min mogelijk informatie geven op je account.  "Vermeld nergens je telefoonnummer of de scholen die je hebt bezocht. Geef ook geen informatie over je reisdata en -bestemming noch over je recente aankopen", besluit de commissaris.