Ook Nederland heeft lerarentekort: dit is hun drastische oplossing

door: Redactie
Afbeelding bron: Pixabay
De directies van de lagere scholen in Amsterdam hebben een Noodplan lerarentekort voorgesteld aan de bevoegde minister. Ze vragen een opvallende aanpassing van de wetgeving.

Nederland kampt al jarenlang met een lerarentekort in het basisonderwijs. De Amsterdamse scholen stellen nu voor om een vierdaagse schoolweek in te voeren. Daarvoor moet het wettelijk verplichte minimumaantal lesuren per schooljaar verminderd worden.

Het is niet zo dat het weekend plots drie dagen zou tellen voor de kinderen. De scholen zouden de vijfde dag mogen invullen met bijvoorbeeld sport of toneel. “Scholen in nood moeten vrij kunnen kiezen welke maatregelen ze nemen om de problemen aan te pakken”, zegt Arnold Jonk van de Amsterdamse schoolbesturen in De Telegraaf.

Verder pleiten de scholen voor een grootstedelijke loonsverhoging van 5% voor leraren in Amsterdam. Ook uitwisselingen tussen scholen onderling zouden vaker moeten gebeuren. Den Haag en Rotterdam maken ook een noodplan maar zien de vierdaagse lesweek als de laatste reddingsboei.