Woede over corona-cartoon: 'Alle grenzen van fatsoen en vrije meningsuiting overschreden'

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
China krijgt het zwaar te verduren door de uitbraak van het coronavirus. Een cartoon hierover in een Deense krant zet nu heel wat kwaad bloed.

De heisa is ontstaan door een cartoon van Niels Bo Bojesen in de krant Jyllands-Posten. De cartoon toont de Chinese vlag, maar de sterren zijn veranderd in coronavirusdeeltjes.

"Zonder enig medeleven of inlevingsvermogen heeft de krant de basis van een beschaafde maatschappij en de ethische grenzen van vrije meningsuiting overschreden", klonk het scherp namens de Chinese ambassade.

Geen excuses

Volgens hoofdredacteur Jacob Nybroe was de cartoon niet bedoeld om te spotten met China of het land belachelijk te maken, maar hij weigert wel om excuses aan te bieden. "We kunnen ons niet verontschuldigen voor iets waarvan we niet denken dat het verkeerd is. Zover ik kan zien, gaat om verschillende soorten cultureel begrip."

De Deense premier Mette Frederiksen steunt de krant. "We hebben in Denemarken een sterke traditie inzake vrijheid van meningsuiting, maar ook inzake satirische tekeningen, en dat zal in de toekomst zo blijven."