‘Kamp Waes’ nu ook op school: Defensie heeft verrassende plannen

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Defensie heeft verrassende plannen. Het Belgische leger richt zijn pijlen nu ook op de schoolgaande jeugd.

Vanaf september 2021 moet er in zo’n vijftien scholen de opleiding 'Defensie en Veiligheid' starten. Op die manier hoopt men bij Defensie heel wat rekruten te vinden.

De komende jaren gaat bijna de helft van de huidige rekruten op pensioen. Het zal dus geen makkelijke opdracht worden om die allemaal te vervangen en dus wordt de grote middelen ingezet.

Defensie wil nu een studierichting in de derde graad van het middelbaar. Op die manier wil het jongeren warm maken en voorbereiden op een carrière bij Defensie. Dat maakte defensieminister Philippe Goffin (MR) in de Kamercommissie Landsverdediging bekend.

Het zal niet zo zwaar worden als in 'Kamp Waes'

“Leerlingen zullen een goed overzicht krijgen van de vele beroepen die ze bij Defensie kunnen uitoefenen”, citeert Gazet van Antwerpen minister Goffin. “Door stages bij eenheden van Defensie zelf zullen ze zich ook een goed beeld kunnen vormen van de aspecten die vereist zijn voor een job als militair.”

Al zal het niet zo zwaar worden als in ‘Kamp Waes’. Naast algemene vakken als talen en informatica zullen de jongeren ook een kaart moeten leren lezen, oriëntatielopen, cursussen EHBO volgen en aardig wat sport moeten doen.

Vlaanderen moet nog wel zijn goedkeuring voor het plan. Al is voormalig onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) het idee wel zeer genegen. En ook de huidige onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) vindt het een goed idee.