Theo Francken lanceert nieuw wetsvoorstel: "Om de migratiedruk op België te verminderen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
"De migratiedruk op ons land moet verminderen", stelt Theo Francken (N-VA). Daarom dient hij samen met partijgenoot Yoleen Van Camp een wetsvoorstel in om de gezinshereniging de komende twee jaar voor sommige vluchtelingen stop te zetten.

De maatregel zou enkel gelden voor vluchtelingen met een tijdelijk beschermd statuut. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die geen persoonlijk risico lopen, maar het is te gevaarlijk om hen terug te sturen naar bijvoorbeeld Syrië of Irak.

Voor hen zou de gezinshereniging de komende twee jaar niet mogelijk meer zijn. Het is een maatregel die in Duitsland reeds van kracht is.

50.000 gezinsherenigingen per jaar

"Wat wij voorstellen is wat Duitsland doet en mevrouw Merkel is toch niet asociaal. Wij willen de migratiedruk op dit land verminderen door maatregelen te nemen en 50.000 gezinsherenigingen per jaar zijn er heel veel", zegt Theo Francken in gesprek met VTM nieuws.

"We kunnen die migratiedruk alleen aanpakken door maatregelen te nemen en kijken naar de buurlanden. De gezinshereniging moet aangepakt worden, de asielinstroom moet naar beneden. Migratie is een heel belangrijk thema en dit zal op tafel komen bij de regeringsonderhandelingen."