Kalmthout grijpt fors in na plannen van Fedasil om er een asielcentrum te openen

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)
In de gemeente Kalmthout is men te spreken over wat er nu gaande is. Fedasil wil er tijdelijk een asielcentrum openen.

Alle partijen, van links tot extreem rechts verwerpen de locatie. De lokale afdeling van Vlaams Belang plant dinsdagavond een protestmeeting. Ze verwachten rond 20 uur ongeveer duizend betogers aan het station van Heide.

“De gemeente gaat een kortgeding aanspannen bij de rechtbank van eerste aanleg. Het pand is volgens ons te klein en te aftands is voor de opvang van 120 vluchtelingen”, legt burgemeester  Lukas Jacobs (CD&V) uit in Het Nieuwsblad. 

Geen onderhandelingen mogelijk
“De drukke Putsesteenweg is levensgevaarlijk als enige toegang. We gaan niet akkoord met deze collectieve opvang in die omstandigheden. Ik ben nog niemand tegengekomen in Kalmthout die daarin gelooft. We volgen de werkzaamheden nauwgezet.” 

“De eerste controles werden al uitgevoerd door politie, brandweer en technische diensten. Die gaan streng toezien op de veiligheidsvoorschriften en vergunningen voor zo’n opvang.”

Fedasil zat maandagnamiddag samen met de gemeente. Fedasil was daar duidelijk en zei dat het centrum er komt en er geen ruimte is voor onderhandeling.