Minister Diependaele gaat op kruistocht: “Oneigenlijk gebruik inperken”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Het aantal pick-ups op de Vlaamse wegen stijgt zienderogen door hun fiscale voordelen. Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) wil oneigenlijk gebruik inperken.

De pick-uptrucks worden ingeschreven als lichte vracht, met navenante lagere belastingen. In veel gevallen hebben ze toch vijf zitplaatsen. In 2016 reden er 25.000 rond in Vlaanderen, vandaag zijn dat er 31.000.

“Ik heb mijn administratie de opdracht gegeven om grondig te onderzoeken of er een oplossing is om het oneigenlijke gebruik van pick-ups in te perken”, zei Diependaele vandaag in het parlement. De definitie van lichte vracht wordt wel onderhandeld door de verschillende overheden.

Diependaele is alleszins niet van plan de wagens te verbieden. “Mensen hebben de vrijheid om de auto aan te schaffen die ze willen, om de reden die zij willen. Als ze daarmee willen rijden als statussymbool - ik zeg maar iets - dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Maar dan is er geen reden om daar een fiscaal voordeel aan toe te kennen.”