Vlaams Parlementslid duidelijk: "Deze wagens zwaarder belasten"

door: STS
Els Robeyns
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams Parlementslid Els Robeyns (Vooruit) stelt voor om zware pick-ups hoger te gaan belasten indien ze niet voor professionele doeleinden gebruikt worden.

"In Vlaanderen worden pick-ups automatisch beschouwd als lichte vrachtvoertuigen. Omdat men ervan uitgaat dat die vooral voor professionele doeleinden gebruikt worden", zei Robeyns op TVL.

"En als lichte vracht heb je fiscaal enorme voordelen omdat je geen belasting op inverkeerstelling moet betalen, terwijl die voor zo'n voertuig normaal makkelijk 10.000 euro bedraagt."

"In werkelijkheid is het zo dat heel veel pick-ups niet voor professionele doeleinden gebruikt worden, maar voor privévervoer. Daardoor is het belastingvoordeel onterecht."

"We geven een belastingvoordeel aan één van de meest vervuilende wagens. Wie het voertuig gewoon als personenwagen gebruikt, moet daarvoor betalen. Wie de wagen professioneel gebruikt, mag uiteraard van het belastingvoordeel blijven genieten."

Robeyns legde het voorstel neer bij Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA), die er wel oren naar zou hebben.