Dit ‘stukje vlees’ past uitstekend in deze Week zonder Vlees

door: Redactie
Afbeelding bron: NovaMeat
Het ziet er uit als biefstuk, het voelt aan als biefstuk, het proeft en ruikt als biefstuk. En toch is dit geen biefstuk. De Spaanse startup NovaMeat komt met een technologisch hoogstandje op de markt.

NovaMeat heeft naar eigen zeggen de eerste 3D-geprinte plantaardige biefstuk gemaakt. Het deed dat door de structuur van plantaardige proteïnen op een microscopisch niveau nauwkeurig aan te passen.

Het eindresultaat lijkt zo erg op biefstuk dat het een duurzaam alternatief kan vormen voor het echte vlees. NovaMeat wil haar biefstukken dit jaar nog op de markt brengen. De nieuwste generatie 3D-printers zou 10 kilogram per uur moeten kunnen produceren. Met software-upgrades wordt het mogelijk om de kwaliteit van het vlees aan te passen.

Naast biefstuk werkt NovaMeat ook aan alternatieven voor zalm en varken. “In de toekomst wordt het misschien zelfs mogelijk voor slagers en handelaars om hun eigen producten te ontwerpen maar daar leggen we ons voorlopig nog niet op toe”, aldus nog mede-oprichter Adam Lahav.