Jan Jambon witheet van woede door Franstaligen: "Zijn wij baarlijke duivels?"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister-president Jan Jambon maakte zich bijzonder boos in De Zevende Dag. Hij wil dat er een noodregering gevormd wordt, maar aan Franstalige kant wordt er getwijfeld.

Een noodregering, eventueel met Bart De Wever als premier. Daarover vergaderden de partijvoorzitters afgelopen nacht tot 02.00 uur. Vanmiddag gaan de gesprekken verder.

Maar de Franstaligen willen liever van de huidige regering in lopende zaken een noodregering maken. Zo hoeft er niet geschoven te worden met ministerposten, want het zou ondenkbaar zijn dat er nu een andere minister van Volksgezondheid dan Maggie De Block zou moeten komen. Ze vinden ook dat Sophie Wilmès premier moet blijven, "want een kapiteinswissel in volle storm zou onverantwoord zijn".

Jan Jambon wond zich op in de VRT-studio's. "U hebt mij nog niet vaak kwaad gezien, maar hier word ik wel kwaad van. Waar zijn we mee bezig? De grootste partij van het land doet een bod; als we het niet eens zijn over het sociaal-economische, of over migratie, laat ons dan toch de handen in elkaar slaan om die coronacrisis aan te pakken. Dat is toch wat de bevolking vraagt."

Baarlijke duivel

"Maar dan krijg je toch weer van die spelletjes en zegt de voorzitter van de PS dat het zonder N-VA moet. Zijn wij baarlijke duivels? We hebben toch vijf jaar lang het land mee bestuurd en aangetoond dat we bestuurlijke verantwoordelijkheid kunnen nemen. Ik vind dit dermate onverantwoord gedrag dat ik het niet kan plaatsen", aldus Jambon.