Minstens 50% van de coronapatiënten in Limburgs ziekenhuis zijn Turken: Minister Demir lanceert oproep

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) neemt actie en lanceert een oproep aan de Turkse gemeenschap. Zij doet dit na zorgwekkende berichten dat minstens de helft van de coronapatiënten in het Ziekenhuis Oost-Limburg van Turkse origine is.

Zuhal Demir plaatste een filmpje  op Facebook waarin ze in het Turks de situatie schetst en oproept om de quarantainemaatregelen goed op te volgen. Het filmpje heeft Nederlandse ondertitels.

'Een verpleegster van Turkse origine heeft mij dit verteld en bovendien heb ik een van de dokters gesproken. Ze hadden geen goed nieuws. Minstens 50% van de coronapatiënten zijn Turken. De dokters zijn in shock. Ik was dit ook toen ik dit hoorde', klinkt het in het fimpje.

"Het coronavirus legt vandaag jammer genoeg de eilanden in onze samenleving bloot. Eilanden die elk hun eigen benadering hebben van wat ons allen overkomt. Het is niet onlogisch dat de Turkse gemeenschap in Genk harder wordt getroffen. Het sociale leven is er een stuk hechter. Mensen komen voortdurend bij mekaar over de vloer. Onaangekondigde huisbezoeken zijn de normaalste zaak ter wereld. Je hoeft geen expert te zijn om te vrezen dat de Turkse gemeenschap vatbaarder is voor een zeer besmettelijk virus", schrijft de minister op haar Facebookpagina.

"Alleen merken we ook na de richtlijnen van de overheid onvoldoende mentaliteitsverandering. De Vlaamse media worden onvoldoende bekeken en opgevolgd. Mensen trekken nog steeds met elkaar op of laten hun lot in de handen van hun God. We bereiken ze niet op hun eiland. Het virus wel. Moeiteloos."

"In het belang van de Turkse gemeenschap en de hele gemeenschap moeten we inzetten op doelgerichte communicatie en écht werken van samenleven. Corona houdt geen rekening met holle retoriek en slogans die kant noch wal raken. Er is werk aan de winkel!"