Wij zijn bang om dokter te bellen: "Als je je ziek voelt, mag je niet twijfelen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Veel mensen zijn bang om de dokter te bellen, maar volgens Erika Vlieghe, hoofd van de Dienst Infectieziekten in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, mogen we niet twijfelen.

De nieuwe cijfers over de evolutie van het coronavirus geven een sprankeltje hoop, maar Vlieghe roept mensen toch op om sneller naar de dokter te bellen. "De mensen die nu in het ziekenhuis binnenkomen, zijn heel erg ziek", vertelt Vlieghe aan Radio 1. "Vaak maken we het alleen maar erger door langer thuis te blijven."

En blijkbaar geldt dat niet alleen voor mensen met het coronavirus. "Veel mensen met andere aandoeningen durven geen contact nemen met de huisarts, omdat ze denken van als flauwerik bestempeld te worden. Dat is niet nodig. We mogen geen schrik hebben om medische hulp te vragen."

In de ziekenhuizen is er nog altijd meer dan voldoende capaciteit. "Op dit moment kunnen we voor de slachtoffers van het coronavirus enkel hun lichaam ondersteunen. Hoe vroeger we daaraan kunnen beginnen, hoe beter. Wie symptomen heeft, kan bij de huisarts terecht. En die mogen ook niet twijfelen om door te verwijzen."