Belgische modesector wil dat soldenperiode van juli verplaatst wordt

door: BVDO
E5 Mode, Esprit en het Duitse moederbedrijf van Galeria Inno zitten al in de problemen door de coronacrisis. Als er niet dringend maatregelen komen, wordt het een bloedbad volgens Mode Unie.

Modewinkels drongen al aan bij minister van Economie Nathalie Muylle om de sperperiode uit te breiden en de koopjesperiode pas in augustus te laten starten, in plaats van juli. Een beslissing is er nog niet. "Heel wat grotere modespelers zitten al zwaar in de problemen en indien er niet snel gekeken wordt om een regeling uit te werken, mogen we een compleet bloedbad verwachten', zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie.

E5 Mode, Esprit en het Duitse moederbedrijf van Galeria Inno al bescherming tegen schuldeisers hebben aangevraagd. "We hebben vorige week van de minister de vraag gekregen om onze standpunten mee te delen. Dat hebben we gedaan, maar we wachten nog altijd op uitsluitsel"

Op dit moment geven heel wat ketens online al fikse kortingen om door hun voorraden heen te geraken. "Het uitstellen van de solden is een maatregel die de overheid niets kost, maar die wel cruciaal is voor onze sector. We begrijpen niet waarom daar nog niets over beslist is." Volgens de minister komt er snel een beslissing.