Is de Jupiler Pro League voor volgend seizoen onmogelijk te spelen?

door: BVDO
De halve beslissingen van de Pro League gisteren lijken een bom te leggen onder de competitie voor volgend seizoen. Wordt het een steekspel vol juridische acties?

Dat Club Brugge kampioen wordt en de Europese tickets verdeeld worden op basis van de huidige posities in de rangschikking, daar kan voetbalminnend België nog min of meer mee leven. Maar dat er geen zakkers zijn en dat de competitie uitgebreid wordt naar 18 of 20 ploegen, dat schiet bij velen in het verkeerde keelgat. Als het al mogelijk is.

Een competitie met meer ploegen dan nu houdt zo goed als zeker ook in dat de play-offs verdwijnen. En laat dit nu net de charme zijn van de huidige competitie. Maar er is veel meer aan de hand, zeker met enkele ploegen die behoorlijke licentiezorgen hebben om hun plekje in 1A af te dwingen. Dan denken we vooral nog aan KV Oostende en Virton.

Maar wat gebeurt er dan met 1B, een competitie die nu nog maar nauwelijks leefbaar is? Welk scenario je ook kiest, er zal altijd wel iemand ontevreden zijn en die zullen hun gram willen halen via juridische weg. En dan mag je de vraag gaan stellen of al die procedures de start van de nieuwe competities niet in de weg zullen staan. Om nog maar te zwijgen over de houding van de UEFA die op zijn minst gezegd not amused is met de beslissing van de Pro League en dreigt Belgische clubs in Europa uit te sluiten.

En uiteindelijk komt de bekrachtiging van dit alles er pas... op 15 april.