Stopt het warme weer het coronavirus? "We weten het gewoon niet"

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Er werd hier en daar al gezegd dat het warme weer het coronavirus een halt zou toeroepen, maar wetenschappers koesteren weinig hoop dat dit zal werken.

De eerste onderzoeken tonen aan dat het coronavirus ook hard woedt in warme en vochtige klimaten, zoals bijvoorbeeld Singapore. Het idee dat het mooie weer bij ons het coronavirus zal afremmen, is dan ook helemaal niet zeker.  "Een seizoensziekte die haar première beleeft, kan ook buiten haar seizoen woeden", vertelt de Amerikaanse epidemioloog Marc Lipsitch.

Vooral het feit dat nog niemand immuun is voor het coronavirus maakt het zo gevaarlijk. Daardoor heeft het virus een voorsprong. "Wat de zomer in ons gematigd klimaat met het virus zal doen, weten we gewoon nog niet."

De verwachtingen zijn dat het coronavirus een jaarlijks terugkerende ziekte wordt, met een piek in de winter. Maar in dit eerste jaar zal dat anders zijn. Het coronavirus zal dan ook het hele jaar door slachtoffers blijven maken, of het nu mooi weer wordt of niet. "Een ‘oud’ virus heeft dat voordeel niet: omdat het al jaren rondwaart, zijn veel mensen immuun geworden voor besmetting."