Club Brugge lacht met Anderlecht: "Het gaat over ons zweet, niet dat van anderen"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Manager Vincent Mannaert moet het voorstel van Anderlecht om het Europese prijzengeld van de komende drie seizoenen onder alle clubs te verdelen wellicht drie keer gelezen hebben.

“Onze slogan is No Sweat No Glory, maar dat gaat over ons eigen zweet, niet over het zweet van anderen”, zo het in Brugge heel kordaat. "Voor mij is dat geen vraag tot solidariteit. Ik stel vast dat er de voorbije jaren slecht is gewerkt en dat de schulden werden opgestapeld. Dan gaat het niet op nu te verlangen dat anderen de putten in jouw plaats vullen.”

Mannaert heeft begrip voor de moeilijke situatie bij Anderlecht, maar in het verleden zijn andere ploegen ook met die moeilijkheden geconfronteerd geweest. De coronacrisis misbruiken om eigen putten te delven is dan ook een brug te ver. “Andere ploegen, zoals AA Gent, hebben ook zulke tijden gekend. Wat je dan moet doen is zelf de tering naar de nering zetten. Anderlecht heeft geïnvesteerd in scouting en beschikt over heel wat gegeerd talent. Het zal die spelers in de eerste plaats moeten verkopen, net zoals AA Gent dat jarenlang heeft moeten doen.”

Maar ook blauwzwart ziet af door de crisis, maar probeert wel al het personeel aan de slag te houden. Alle gemaakte beloftes worden nagekomen. “In het huidige aflopende tv-contract werd voorzien dat de ploegen die deelnemen aan de groepsfase van de Champions League afzien van 15 procent van hun tv-geld in de Jupiler Pro League. Er bestaat vandaag dus al een vorm van substantiële solidariteit van de Europees spelende ploegen met de rest.”