Bart De Wever slaat mea culpa, maar houdt vol: "Moeten oude mensen die alleen op een bank zitten een boete krijgen?"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Bart De Wever kwam de voorbije dagen zwaar onder vuur te liggen naar aanleiding van een advertentie op Facebook. De burgemeester van Antwerpen verontschuldigt zich: "Dit was geen goede advertentie", maar houdt zijn achterliggende boodschap wel vol.

'Uitrusten op een bankje verboden? Sorry, ik ga dat niet handhaven', klonk het in de advertentie. Bart De Wever geeft toe dat hij de bal heeft mis geslagen, niet zozeer omwille van zijn boodschap maar wel omwille van de gevolgen van de advertentie.

"Het spijt me dat die advertentie een verkeerd debat op gang heeft gebracht. Mea culpa. Dat was geen goede advertentie, ik geef dat toe want ze heeft het verkeerde debat aangetrokken, namelijk dat we de regels niet zouden moeten volgen", vertelt de voorzitter van N-VA in Terzake.

"De brave burger zal 250 euro betalen, de minder brave burger zal er achteraf niets meer van horen"

"Het debat gaat over de wettigheid van boetes. Als u vandaag op een bank zit helemaal alleen en je doet niets dat de openbare gezondheid in gevaar kan brengen, kan je toch 250 euro boete krijgen en die boetes worden ook her en der gegeven. De brave burger zal die boete betalen en de minder brave burger zal die niet betalen en zal daar achteraf ook niets meer van horen. Ik laat mijn politie graag wettige boetes uitschrijven."

"Ik vraag een beetje begrip voor de context van een grote stad waar mensen geen tuinen hebben en vaak echt in een kot leven. Als oude mensen ook eens willen buiten komen en alleen op een bank gaan zitten, moeten ze dan een boete krijgen?"

Verder benadrukt De Wever dat er in Antwerpen wel degelijk wordt toegekeken op de naleving van de maatregelen. "Ik betreur erg de beeldvorming dat de maatregelen in Antwerp niet zou worden gehandhaafd. Dat is ook een slag in het gezicht van de politiemensen en toezichthouders die massaal op de straat zijn in deze omstandigheden en toch al meer dan 4500 mensen beboet hebben."