Meningen lopen uiteen: kan de ramadan doorgaan tijdens de coronacrisis?

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Op 24 april moet de ramadan normaal van start gaan. De meningen lopen uiteen of die door het coronavirus wel kan doorgaan.

Binnen tien dagen gaat de ramadan normaal van start. De Diyanet, het Turkse "Presidium voor Godsdienstzaken", liet vandaag weten dat gezonde mensen hoe dan ook moeten vasten, ondanks de coronacrisis. De Koran bepaalt dat zieke mensen hun vastenperiode kunnen uitstellen, maar voor gezonde mensen is er geen risico. Volgens verschillende studies, aldus de Diyanet, zou het vasten positieve effecten hebben op het immuunsysteem.

Maar daar is niet iedereen het mee eens. De theoloog Cemil Kilic liet weten dat het vasten het lichaam verzwakt. Hij drong er dan ook op aan dat de ramadan zou opgeschort worden tot het einde van de epidemie. Collectieve gebeden zijn in moskeeën in Turkije al opgeschort sinds 16 maart. De autoriteiten vragen gelovigen om in hun huis te bidden.

Tijdens de ramadan onthouden de meeste moslims zich van eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Normaal komen vrienden en families samen om het vasten te doorbreken, maar dat is nu onmogelijk door het samenscholingsverbod. Het einde van de ramadan gaat normaal gepaard met vieringen, maar ook die zullen wellicht nog onmogelijk zijn, als de vastenperiode doorgaat.