"Pro League heeft een verzekering van 20 miljoen voor stopzetting competitie"

door: BVDO
Ex-scheidsrechter Serge Gumienny liet vandaag in Het Belang van Limburg een mooi nieuwtje horen: de Pro League is verzekerd voor een stopzetting van de competitie.

Gumienny werd in het dagblad gevraagd hoe erg de coronacrisis de scheidsrechters treft. "De financiële gevolgen zijn voor veel arbiters pijnlijk. De Pro League heeft wel een verzekering van 20 miljoen lopen voor als een competitie stopgezet wordt, maar aan de arbitrage is niet gedacht. Ongelooflijk."

En dan was volgens Gumienny enige vorm van solidariteit ook wel aangewezen geweest. Zelfs een algemene verzekering vindt hij een must. "Er zijn enkele scheidsen die een vast contract hebben bij de UEFA, maar er zijn er ook veel die geen parachute hebben. Terwijl zij heel veel hebben opgegeven om te kunnen fluiten. Een verzekering voor die mensen afsluiten als ze ziek worden, gekwetst raken of in een fase als deze terechtkomen, is toch het minste."

Voor Gumienny lijken de wedstrijden zonder publiek er ook te komen in de nabije toekomst en dat is volgens hem niet eenvoudig voor refs. "In een groot, leeg stadion een match leiden, is heel raar. Ik heb het zelf meegemaakt toen Servië zonder publiek aan de bak moest tegen Ierland. De prikkel is ook bij de spelers anders. Als je in provinciale fluit, ben je het gewoon dat er maar vijftig man staat te kijken. Maar van 60.000 naar nul toeschouwers voelt ontzettend vreemd."