Filosoof tackelt Marc Van Ranst: "Zijn voorspelling is manifest onjuist"

door: BVDO
Afbeelding bron: VRT
De kinderen en de grootouders. Het lijken water en vuur. Niet alleen nu, maar wellicht ook nog heel lang nadat alle maatregelen verdwenen zullen zijn.

Hoe ging het er in het pre-coronatijdperk aan toe als de kindjes ziek waren? Naar de grootouders, juist ja. " Marc Van Ranst heeft nu al een paar keer gezegd dat we na deze crisis onze zieke kinderen nooit meer naar de grootouders zullen brengen", klinkt het bij filosoof Stefan Rummens. "En vanuit zijn virologisch perspectief heeft hij natuurlijk gelijk."

Al liggen volgens Rummens de grootouders daar niet echt wakker van. "Maar wie enige voeling heeft met psychologie en sociologie, weet dat zijn voorspelling manifest onjuist is. Ik ben ervan overtuigd dat veel grootouders dat nog altijd zullen doen. Sommigen zullen zelfs boos zijn als ze de kleinkinderen niet mogen opvangen als ze ziek zijn."

Want het contact tussen mensen is veel meer dan het vermijden van besmettingen en infecties. "Een van de verborgen kosten van deze lockdown is de impact op het psychische welzijn van mensen. Je hoort voortdurend waarschuwen voor de toename van huiselijk geweld en depressies. Daarmee moet je rekening houden in je exitstrategie. Toch zit er in dat adviserende comité geen psycholoog. Zelfs niemand uit de onderwijswereld. Dat is onbegrijpelijk: iemand moet het pedagogische perspectief innemen."