Groen wil ook statiegeld op blikjes en kleine flesjes invoeren

door: MRO
Groen wil dat Vlaanderen ook statiegeld invoert op alle plastic flesjes en drankblikjes. ‘We weten net dat vanaf volgend jaar er bij onze Noorderburen statiegeld komt op alle kleine flesjes. Vlaanderen moet zich volgens de regering van Jambon meten aan Nederland: hier is onze kans,’ zegt Groen-parlementslid Mieke Schauvliege.

Schauvliege wijst erop dat ‘statiegeld invoeren het volume blikjes en flesjes in het zwerfafval doet verminderen met 70 tot 90 procent. Dat is nodig want de zwerfvuil kost ons handenvol geld. Elk jaar betalen Vlamingen 135 miljoen euro om zwerfvuil op te kuisen.’

Zieke runderen

"Naast de directe kost, zijn er ook andere kosten door zwerfvuil. In Vlaanderen worden elk jaar maar liefst 6.000 runderen ziek omdat ze zwerfvuil binnenkrijgen. En is het één van de oorzaken van plasticsoep in de zee. De kosten die hieraan zijn verbonden lopen voor Vlaanderen op tot 1,5 miljard euro. Bovendien zijn al die blikjes en flesjes een smet op onze straten. Drie op de vier Vlamingen ergeren zich daaraan", voegt ze eraan toe.

Blik op Noorden

"We roepen dus op om het voorbeeld van Nederland te volgen. Daar komt er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen van minder dan 1 liter,’ duidt Schauvliege. ‘Ik ben tevreden: Nederland beseft dat straten properder worden door statiegeld. Het jongste regeerakkoord zegt dat Vlaanderen de blik naar het Noorden richt. Ik verwacht dus ook hier een doorbraak qua statiegeld", klinkt het.

Plastic berg

Het Groen-parlementslid herinnert de regering van Jambon eraan dat tal van Europese landen intussen beslisten om statiegeld in te voeren. "Schotland, Verenigd Koninkrijk, Slowakije, Letland, Frankrijk, Duitsland en nu ook Nederland. Als we niet snel in actie schieten, lopen we achter en zitten we in Vlaanderen op een berg plastic in het hart van Europa."