Vincent Mannaert: “De competitie afwerken voor het einde van het seizoen is dan ook een utopie”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Club Brugge leek op weg naar een topseizoen. In alle terreinen blonk het uit, maar het bijzondere jaar kreeg door corona een koude douche.

Vincent Mannaert staat scherp, heel scherp. “Wij hadden heel graag het seizoen afgemaakt”, zegt Mannaert. “Met Nieuwjaar stonden we tien punten voor, ondertussen waren dat er vijftien geworden. We stonden in de finale van de beker en we hadden Europees overwinterd. Dit zou een historisch seizoen zijn geworden en we hadden het seizoen willen beëindigen met een onvergetelijk volksfeest. Alleen is er een gezondheidscrisis tussengekomen, waarop we geen vat hebben. Sinds 12 maart zijn collectieve trainingen verboden en voorlopig blijft dat zo tot 8 juni. De competitie afwerken voor het einde van het seizoen is dan ook een utopie.”

Hier en daar gaan stemmen op dat Club Brugge de herstart tegenhoudt. “Dat klopt niet. De aanbeveling om te stoppen is op 2 april unaniem genomen door de raad van bestuur van de Pro League. Daarin zitten vertegenwoordigers van alle clubs, zowel van de grote als van de kleine. Maar ik heb de voorbije dagen kunnen vaststellen dat het niet is omdat de cafés gesloten zijn, dat er geen cafépraat meer wordt verkondigd.”

Anderlecht riep op om de Europese centen de komende drie jaar te herverdelen, maar daar kan Mannaert niet inkomen. “Wat versta je onder solidariteit? Voor ons in geen geval het toedekken van financiële tekorten bij concurrenten die slecht hebben gewerkt. In België is er al een solidariteitsmechanisme, daarnaast zijn er ook solidariteitsbijdragen voor eigen opgeleide spelers. We zijn in de eerste plaats solidair met onze 130 personeelsleden, die we voltijds aan de slag proberen te houden zonder een beroep te doen op de belastingbetaler.”