Ook dit wordt wellicht voetballen na corona: "Gele kaart voor voetballers die op het terrein spuwen"

door: BVDO
We zijn nog niet herbegonnen met het voetbal, maar er wordt al duchtig nagedacht over hoe en wat voetballen zal zijn na de coronacrisis.

Onze landgenoot Michel D’Hooghe is als voorzitter van het medische comité van de FIFA bezig met het onderwerp. "Spuwen op het veld is een courante praktijk in het voetbal maar niet erg hygiënisch", legt D'Hooghe uit bij de Engelse krant The Telegraph. "Dus als we de competities hervatten moeten we dat maximaal vermijden. De vraag is natuurlijk of dat mogelijk is. Misschien kunnen ze er een gele kaart voor geven."

Onderzoekers wezen al op het gevaar van speeksel op het voetbalveld. Het coronavirus is via het speeksel overdraagbaar, zeker bij iemand met een hoge graad van besmetting. Het stadion betreden zou enkel mogen als je negatief getest bent op de ochtend van de match. "Er moeten daarnaast ook nog temperatuurcontroles komen want er zijn voorbeelden met testen die verkeerdelijk negatief zijn", luidt het.

D’Hooghe gelooft eigenlijk niet in een verderzetting van de competitie. "Als het seizoen 2020-2021 eind augustus of begin september kan beginnen, zou ik blij zijn. Dan ontloopt het voetbal misschien de tweede golf van het virus. Als er een moment is dat de gezondheid zou moeten winnen dan is het nu wel. Ik smeek iedereen voorzichtigheid in acht te nemen.”