Socialistische mutualiteit snoeihard over woonzorgcentra: "Personeel, bewoners en familie in onzekerheid gestort"

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten blijft fel reageren op de aanpak van de coronacrisis in de woonzorgcentra.

De Vlaamse regering is volgens het verbond veel te laat in gang geschoten, ook al waren de woonzorgcentra de eerste die gesloten werden. “Men heeft de instellingen dichtgedaan zonder enige begeleidingsmaatregel, zonder beschermingsmaatregelen op vlak van kledij of maskers, zonder richtlijnen over de opvang of behandeling, en zonder bezoeksrecht”,aldus voorzitter Paul Callewaert gezegd op Radio 1. “Dat heeft honderden personeelsleden, duizenden bewoners, en tienduizenden familieleden in de onzekerheid gestort.”

De sterftecijfers in de woonzorgcentra lagen tijdens de coronacrisis ontzettend hoog. De helft van het aantal overlijdens viel daar te betreuren. “Men had beschermingsmateriaal moeten voorzien en duidelijke richtlijnen over de behandeling. En men had meteen genoeg moeten testen. Zo had men een aantal doden kunnen vermijden.”

Twee weken geleden mocht bezoek volgens de Veiligheidsraad opeens wel weer, maar die beslissing werd door Wouter Beke teruggedraaid. Vanaf maandag kan het bezoek wel. “Nu moet bezoek wel opnieuw mogelijk zijn”, besluit Callewaert. “Ik denk dat het met alle beschermingsmaatregelen, zoals plexiglas, en de juiste richtlijnen moet kunnen.”