Steven Van Gucht stelt ouders gerust bij bekendmaken nieuwe cijfers: "Kinderen kunnen weer naar school"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Steven Van Gucht stelde tijdens de persconferentie over het coronavirus vooral ouders van kinderen gerust over het heropenen van de scholen.

Steven Van Gucht stak van wal met de nieuwste cijfers. Er zijn 368 nieuwe besmettingen. Een kleine stijging, maar volgens De Gucht het gevolg van de nieuwe teststrategie waarbij ook mensen met lichte symptomen getest worden. Het aantal opnames bedroeg 60 nieuwe patiënten, een stabilisatie en mooi onder de 100 opnames. De bezetting van de intensive care bedden bedraagt 478, waarvan 299 beademde personen. Het aantal overlijdens was 62. Zowel de bezetting van de bedden als het aantal overlijdens daalt met ongeveer 5 procent.

Van Gucht wilde vooral de ouders geruststellen over de heropening van de scholen volgende week. "Kinderen hebben het niet zo moeilijk met het coronavirus. De symptomen zijn vaak licht en slechts 1,7 procent van de patiënten met covid-19 is jonger dan 19 jaar. Ze verlaten ook sneller het ziekenhuis. Kinderen zijn volgens de onderzoeken ook geen motor van de epidemie, in tegenstelling tot een gewone griep. Pediaters zeggen dat het voor de kinderen beter is om naar school te gaan, omdat het veel belangrijker is voor hun mentale gezondheid en welzijn, dan dat er een kans is dat ze het virus oplopen."

Vanaf volgende week kunnen de kinderen weer beperkt naar school. "Als we kijken naar andere landen, lukt het daar ook. In Zweden werden de scholen nooit gesloten. Denemarken en Duitsland deden dat al, Nederland en Frankrijk vandaag."