Ouderen of jongeren eerst vaccineren? Steven Van Gucht: "Er zullen keuzes gemaakt moeten worden, sowieso"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Wanneer er een vaccin ontwikkeld, getest en geproduceerd is tegen het coronavirus, zal niet iedereen tegelijk ingeënt kunnen worden.

"In eerste instantie zullen er niet genoeg vaccins zijn om de hele wereldbevolking in te enten", zei microbiologe Isabel Leroux-Roels eerder al (Lees hier het artikel).

Viroloog Van Gucht beaamt dat. "Je kan erop rekenen dat als er een vaccin komt, dat in loten zal gaan vrijkomen. Dat gaat onvoldoende zijn om onmiddellijk iedereen te vaccineren", zei hij op VTM.

Immuunsysteem

"Er gaan in het begin sowieso keuzes gemaakt moeten worden. Ik denk dat er dan twee pistes zijn: ofwel ga je de mensen vaccineren die het meeste risico lopen, de ouderen, of mensen met onderliggende aandoeningen. Maar soms reageren die niet goed op een vaccin omdat hun immuunsysteem te verzwakt is om erop te reageren."

"Dan kan het zijn dat je eerder de jongere generaties gaat vaccineren, die wel goed reageren op het vaccin, om zo groepsimmuniteit te bekomen en de ouderen te beschermen. Maar dat zal van het soort vaccin afhangen - en hoe het werkt", besluit Van Gucht.