Steven Van Gucht raadt aan om heel voorzichtig te zijn met airco’s: “We kunnen niets uitsluiten”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Het warme weer thuis of op het werk zorgt ervoor dat de airco’s weer aan gaan. Maar is dat wel zo verstandig in deze coronacrisis?

Kan het coronavirus zich via een airco gemakkelijk verspreiden? “Er is heel weinig bewijs dat het nieuwe coronavirus zich via airconditioning kan verspreiden”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “Wat we wel met zekerheid weten, is dat dicht contact tussen mensen de belangrijkste manier is waarop het virus doorgegeven wordt. Dat hoeft niet eens rechtstreeks te zijn. Daar komt de regel van anderhalve meter van: de druppels die we uitstoten verplaatsen zich over korte afstand.”

Piepkleine druppels kunnen in de lucht blijven hangen en als je dan je gezicht aanraakt, kan je besmet raken. Zeker op het werk of in winkels wordt dat gevaarlijk. “We kunnen niet uitsluiten dat het virus daar in de lucht blijft hangen. Daar is geen enkel bewijs voor. Vanuit het voorzichtigheidsprincipe raden we dan ook aan om ruimtes waarin je met verschillende mensen samenzit, en al zeker mensen uit verschillende bubbels, goed te verluchten. En de beste verluchting is natuurlijke verluchting, bijvoorbeeld door aan beide kanten van de ruimte een raam open te zetten.”

Van Gucht raadt dan ook af om een airconditioning aan te zetten waarin binnenlucht circuleert. “Veiliger is airconditioning die verse lucht naar binnen pompt. In een thuissituatie hoef je daar geen rekening mee te houden, tenzij er mensen uit een andere bubbel over de vloer komen. Puur uit voorzichtigheid raden we aan om erover na te denken. Je moet hier zeker geen schrik van krijgen. Er zijn weinig aanwijzingen dat het virus zich via airconditioning verspreidt.”