Paul Magnette wil premier worden, maar: “Misschien is het tijd voor een Vlaming”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
PS-voorzitter Paul Magnette wil wel premier worden in de volgende regering, maar toch is het misschien wel eens tijd voor een Vlaming.

Ons land kreeg in de voorbije regeringen drie keer na elkaar een Waalse premier. En dat zou in de volgende regering opnieuw zo kunnen zijn. "Ik ben beschikbaar, uiteraard. Ik ben voorzitter van de grootste Franstalige partij en de socialisten zijn de grootste politieke familie", zegt hij in ‘Terzake’.

Voor Magnette is het project veel belangrijker dan de personen. "Als er op een bepaald moment een mooi project op tafel ligt, na een lange discussie, met een sterke ploeg en als de mensen rond de tafel zeggen: Paul Magnette moet of mag premier worden, dan zal ik dat niet weigeren. Maar ik zal nooit persoonlijke ambities boven mijn prioriteiten plaatsen. Ik wil eerst over inhoud praten. Ik wil een sterk en ambitieus project hebben, dan een sterke ploeg en wie premier wordt, moet op het laatste moment beslist worden."

Toch denkt Magnette dat het misschien tijd is voor een Vlaming. "We hebben drie Franstalige premiers gehad: Di Rupo, Michel en Wilmès. Met alle respect voor premier Wilmès, maar misschien is het nu tijd om een Nederlandstalige premier te hebben."