Veelvuldig handen wassen: Professor dermatologie geeft tips om beschadiging te voorkomen

door: MRO
Afbeelding bron: Pixabay
Veelvuldig je handen wassen is een deel van de handhygiëne en uiterst belangrijk in coronatijd. Kom je veel in contact met mensen dan is het risico op coronabesmetting hoger en is het aan te raden je handen extra te wassen en is dat niet mogelijk dan is ontsmetten met alcoholische handgel de boodschap om kiemen en virussen te doden. Je handen kunnen echter lijden onder het veelvuldige wassen en wrijven en dus is een goede verzorging belangrijk.

Vera Rogiers, professor Dermato-Cosmetologie van de Vrije Universiteit Brussel, geeft ons hierover enkele goede tips. "Bij het ontsmetten van handen ga je alle kiemen en virussen wegnemen. Dat kan je best doen met een handgel die naast de nodige hoeveelheid alcohol (70%) ook glycerine bevat."

"Een gel heeft een dikkere structuur waardoor hij makkelijk aan te brengen is. De mix van deze ingrediënten is veel huidvriendelijker dan wanneer je pure alcohol zou gebruiken. Door de glycerine in de gel wordt je huid daarenboven ook gehydrateerd."

Crémes met siliconen

Wat als je huid beschadigd is? "Dan is het een kwestie om de handen een beetje te laten rusten. Een waterafstotende handcrème gebruiken, kan dan een oplossing zijn. Deze crèmes bevatten veel siliconen."

Vera Rogiers geeft aan hoe je zelf kan zien hoeveel siliconen er in een product zitten. "Wanneer je de ingrediënten van een crème bekijkt, staan die gerangschikt naargelang de hoeveelheid die aanwezig is in het product. Voor een goede crème moet je in dit geval zien dat de siliconen (meestal cyclomethicone en dimethicone) behoorlijk hoog op de lijst staan. Een apotheker gaat mensen met beschadigde handen het best kunnen adviseren bij de keuze van de juiste crème."

Chirurgische handschoenen

Chirurgische handschoenen kunnen ook een goede oplossing zijn om de handen te beschermen. "Wanneer men veel last heeft van de handen, kan men best chirurgische handschoenen dragen. Nitril handschoenen zijn daarvoor geschikt."

"Als er al schade is aan de handen door bijvoorbeeld de vorming van kloven, dan heb ik nog een goede tip voor deze mensen. Trek eerst heel fijne katoenen of zijden handschoenen aan, zoals die van communicanten of bruidjes, en dan pas de nitril handschoenen. Dan zijn ze het best beschermd."