Professor geeft belangrijke raad omtrent handen wassen want: "Als onze beschermlaag verdwijnt, krijgt het virus vrij spel"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Het belang van een goede handhygiëne wordt ons nu al wekenlang ingepeperd. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, was je je handen veelvuldig met water en zeep. Maar als we door te agressieve 'zeep' onze beschermlaag juist wegnemen, krijgt het virus vrij spel en dat kan niet de bedoeling zijn.

Vera Rogiers, professor Dermato-Cosmetologie van de Vrije Universiteit Brussel, schreef een uitgebreide tekst om apothekers en dermatologen antwoorden te bieden op al hun vragen. Ze licht een aantal elementen uitgebreid toe aan Redactie24.

Zeep heeft een belangrijke functie in de strijd tegen het coronavirus. "Het coronavirus heeft een mantel van vetten rond zijn kern. Zeep heeft de eigenschap om vet op te nemen in water. De zeep gaat dan deze mantel afbreken en kan zo ook de kern van het virus vernietigen en de resten worden dan met overvloedig water weggespoeld."

Het is echter heel belangrijk een nuance te maken tussen 'echte zeep' en 'milde zeep' ook wel syndet of synthetisch detergent genaamd.  "Echte zeep op basis van een zout van een vetzuur is niet altijd de beste keuze als men veelvuldig per dag de handen moet wassen. Het reinigt zeer goed, eigenlijk te goed."

"Zeep verstoort niet alleen de zuurtegraad, maar wast ook de dunne beschermende lipidenlagen op en in onze huid weg. Bij veel wassen en wrijven met zeep kunnen roodheid, kloven en zelfs bloedingen optreden en dan gaat men de huid juist toegankelijker maken voor micro-organismen en dat willen we met Covid-19 in de buurt liever niet."

Milde handwasmiddelen bij apotheek en in grootwarenhuis

Er zijn zowel bij de apotheker als bij de grootwarenhuizen veel milde handwasmiddelen te vinden. "Een typisch voorbeeld van een mild handwasmiddel is Dove die men in de warenhuizen vindt. Die bevat ook een klein beetje zeep en hiermee heb je dus het beste van een syndet en zeep."

"In de apotheek is een zeepvrije wastablet van Eucerin een goede keuze of een vloeibare handwash gel van Topialyse.  Daarnaast is de samenstelling van wasproducten voor baby'tjes en kinderen meestal heel veilig en dus ook ideaal om te gebruiken. Als men met de milde wasproducten de handen wast, gaat men die niet te veel ontvetten. Deze producten zijn ook afgestemd op de pH-waarde van de huid."
 
"Het is belangrijk om vooral lang genoeg de handen te reinigen, een 20-tal seconden bijvoorbeeld. Dit in combinatie met warm water en een niet-agressief preparaat. Goed wrijven en vooral ook met veel water wegspoelen", is het advies van Vera Rogiers.