Koningin Mathilde: “Het wegvallen van deze wedstrijd kan vergeleken worden met het wegvallen van de Olympische Spelen”

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Koningin Mathilde heeft een oproep gedaan. De oproep hield verband met de Koningin Elisabeth-wedstrijd.

De Koningin Elisabeth-wedstrijd vindt volgende week plaats. Koningin Mathilde roept om die wedstrijd massaal virtueel te volgen. 

De piano-editie van dit jaar kan dus niet doorgaan. “Het is een grote teleurstelling voor het publiek,” zegt Mathilde. “Maar uitstel is geen afstel. En het gemis dat het grote publiek kan ervaren is toch een goed teken voor de toekomst. Ik heb er alle vertrouwen in dat het jaar 2021 rond piano een succesvol jaar zal zijn.”

Mathilde speelt zelf al sinds haar 23ste piano. Ook prinses Elisabeth en haar broer prins Gabriël spelen piano. Koning Filip is er tien jaar geleden zelf ook mee begonnen.

Meer motivatie
“Het wegvallen van de wedstrijd kan misschien vergeleken worden met het wegvallen van de Olympische Spelen voor de atleten,” zegt ze. “De kandidaten bereiden zich hard voor een belangrijk doel voor en dan valt dat doel weg. Maar ik ben er zeker van dat alle deelnemers volgend jaar terugkomen met nog meer motivatie.”

“Ik weet uit ervaring hoe de deelnemers ernaar uit kijken omwille van het niveau van de wedstrijd. Ze zien het echt als een hoogtepunt in hun prille carrière.” 

“Tijdens mijn bezoeken aan de muziekacademies en conservatoria de voorbije jaren, heb ik kunnen vaststellen hoe groot de interesse is van jongeren voor de klassieke muziek. Maar ze zullen nog een jaartje geduld moeten hebben."