Bart De Wever te vinden voor meerderheidssysteem: “Dan gaan we allicht ook naar confederalisme"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Bart De Wever is te vinden voor een nieuw systeem om ons land te besturen. Hij vindt het meerderheidsyssteem, zoals dat nu in Groot-Brittannië is, ook een goed systeem voor België. Het was politicoloog Carl Devos die met dit voorstel op de proppen kwam.

De grootste partij in Vlaanderen zou dan met de grootste partij uit Wallonië aan tafel zitten. Die twee partijen moeten dan een regering vormen. N-VA-voorzitter Bart De Wever is wel te vinden voor dat systeem.

“Dat heeft wel wat voordelen”, zegt hij in een gesprek met Het Laatste Nieuws. “Je hebt eigenlijk in Vlaanderen dan nog maximum drie grote partijen en dat is ook zo voor Wallonië. De onderhandelingstafel wordt dan ook een stuk kleiner. Dat brengt met zich mee dat het makkelijker is om tot een akkoord te komen.”

“Als we dit systeem nu in België zouden hebben, hadden we waarschijnlijk al lang gekozen voor confederalisme. Dat iedere partij doet wat hij wil op zijn eigen gebied. We werken een financiële regeling uit en iedereen is tevreden.”

“Het enige nadeel is dat een pak mensen zich niet vertegenwoordigd zal voelen in die regering. Maar los daarvan, denk ik wel dat dit een goed systeem is voor België.”