"De dominantie van het politieke landschap door Bart De Wever is aan het afnemen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Jarenlang legde Bart De Wever een gigantisch gewicht in de politieke schaal. N-VA ging echter achteruit bij de verkiezingen in 2019 en ook in de meest recente peiling. De partij van Bart De Wever is niet incontournable op federaal niveau en de voorzitter verliest van zijn glans.

"Voor Bart De Wever geldt wat voor alle andere voorzitters ook geldt, als je verkiezingen verliest dan verlies je toch een beetje van je glans", klinkt het bij Dave Sinardet, professor aan de VUB, in gesprek met Redactie24.

"Er zijn signalen dat de dominantie van het politieke landschap door Bart De Wever in Vlaanderen en in België aan het afnemen is."

Niet incontournable

"Federaal zit N-VA ook in een moeilijke positie omdat zij niet incontournable zijn voor de vorming van een regering. Ze zijn afhankelijk van andere partijen om in de federale regering te geraken."

"Meestal als de verkiezing wordt verloren, dan verzwakt de interne autoriteit van een voorzitter en dat zie je voor een stuk ook wel bij De Wever. Al slaagt de N-VA er wel in om allerlei interne discussies grotendeels binnenskamers te houden en dat is wel de verdienste van de voorzitter."