"N-VA aarzelt tussen de nieuwe CVP worden of Vlaams Belang light"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
N-VA zit in een vervelende positie. De partij verloor tijdens de verkiezingen in 2019 en verloor opnieuw in de meest recente peiling. Bovendien zit N-VA wat gevangen tussen mee besturen of trachten kiezers te winnen bij Vlaams Belang.

"N-VA aarzelt al jaren tussen de nieuwe CVP worden, de grote Vlaamse bestuurspartij of een soort Vlaams Belang light. Daar zitten ze de hele tijd tussen en die keuze wordt niet definitief gemaakt", omschrijft politicoloog Dave Sinardet de situatie bij Redactie24.

"Ik denk dat ze beter de nieuwe CVP worden als ik het zo mag uitdrukken en de nieuwe bestuurspartij worden. Je kan immers moeilijk radicaler zijn dan Vlaams Belang. Ik denk dat zij enkel het verschil kunnen maken door effectief te besturen."

N-VA wil echt in de federale regering stappen

"N-VA heeft dat volgens mij nu wel begrepen en daarom wil ze echt in die federale regering stappen. Vorige zomer, kort na de verkiezingen, was dat niet zo duidelijk. Er waren toen verschillende kampen binnen N-VA. Nu is er een grotere consensus dat ze wel in die federale regering willen."

"Als dat zou lukken, dan zal dat heel wat toegevingen vergen en dat zal ook niet makkelijk zijn, maar dat lijkt mij toch de beste oplossing voor N-VA."