Alle regels overboord aan de kust: "Een drama voor iedereen die zo voorzichtig was"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews (archieffoto)
Het verlengde pinksterweekend en het zonnige weer zorgden voor een grote drukte aan de kust. Terwijl dagjestoeristen er in principe nog niet heen mogen trekken.

Enkel tweedeverblijvers mogen zich naar de kust begeven, maar wie afgelopen weekend beelden zag vanuit sommige kuststeden, kan enkel vaststellen dat de regels tegen het coronavirus niet meer opgevolgd worden.

In Blankenberge was het zo druk, dat er zelfs een straat moest afgesloten worden. De sociale afstand van anderhalve meter werd op veel plaatsen geschonden; mensen liepen ook kriskras door elkaar.

Kuddegedrag

"Het idee dat het leven weer zijn gewone gangetje gaat, doet ons makkelijk vervallen in automatismen. Wie zich aan de regels wil houden, moet daar bewust over nadenken", stelt professor sociale psychologie Alain Van Hiel in Het Nieuwsblad.

Door kuddegedrag veroorzaakt een kleine groep bovendien een sneeuwbaleffect. "Het lijkt plots normaal om geen afstand meer te houden en dus gaan mensen zich daar ook niet meer tegen verzetten. Het is een drama voor alle mensen die al die tijd zo voorzichtig waren", aldus Van Hiel in de krant.