Theo Francken niet te spreken over Maggie De Block: "Ze wil nog meer geld voor migratie, véél meer"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Bij N-VA zijn ze niet te spreken over minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) omdat de federale regering 55 miljoen euro extra vraagt voor migratie.

"Er is geen asielcrisis in Europa, migratie staat op het laagste niveau in jaren en toch vraagt de federale regering 55 miljoen euro extra?" klinkt het verbaasd bij Kamerleden Theo Francken en Sander Loones.

"Om extra opvangcentra te kunnen openen vroeg minister De Block dit jaar al 128 miljoen euro extra, bovenop de omvangrijke kredieten die aan Fedasil worden toegekend in de normale begroting. Nu komt de minister af met een bijkomend verlanglijstje van maar liefst 55 miljoen euro voor de komende vier maanden", stelt Francken vast.

"Daarmee is het budget met maar liefst 180 miljoen gestegen voor de periode januari tot oktober 2020 alleen. De tussenstand komt zo op 400 miljoen euro voor asielopvang (januari tot oktober 2020), dat is nu al bijna evenveel als de uitgaven van asielopvang in geheel 2019. Dit terwijl in 2019 ook al 150 miljoen euro extra was uitgegeven bovenop de normale begroting."

Lockdown

"Er is geen asielcrisis in Europa. Door de lockdown in verschillende landen zijn de migratiestromen nog nooit zo klein geweest. Waar zal dit eindigen? We moeten blijven letten op onze overheidsfinanciën, maar als het over asielopvang gaat, dan blijken de bomen plots tot de hemel te groeien. We moeten het roer omdraaien. We dienen zo snel mogelijk een asielquotum in te lassen om de kosten onder controle te brengen", vindt Sander Loones.