Verontrustende cijfers over jobstudenten: Weinig aanbod voor zomer, veel zwartwerk

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
HR-bedrijf Randstad deed een onderzoek bij 1.500 studenten over hun werk als jobstudent en maakte daarbij enkele opvallende cijfers bekend.

Eén ding is alvast heel positief. Negen op de tien Vlaamse studenten geeft zelf aan vorig jaar gewerkt te hebben. Concreet gaat het om 84 procent dat verklaart betaald werk te verrichten. Met vrijwilligers erbij kom je aan 89 procent. De Vlaamse jeugd wil dus werken. Waar vroeger de taak als jobstudent vooral tijdens de twee zomermaanden uitgevoerd werd, werkt nu 70 procent van de studenten buiten die twee maanden. 62 procent werkt zowel in de zomerperiode als daarbuiten.

Door de coronacrisis zullen die cijfers voor 2020 echter een flinke duw krijgen. “Door corona viel studentenarbeid in de paasvakantie terug met maar liefst twee derde”, vertelt Jan Denys van Randstad aan VRT Nieuws. “Omdat de paasvakantie in het strengste deel van de lockdown viel, verwacht ik dat de cijfers de rest van het jaar iets positiever zullen zijn. Intussen is de dramatische terugval al getemperd en schatten we de terugval voor deze zomer tussen de 20 en 30 procent.”

Opvallende cijfers zijn er wel voor studenten die zonder contract werken, vaak in het zwart. “We hebben vastgesteld dat maar liefst 21 procent van de studenten zelf aangeeft dat ze zonder contract werken. Dat is het hoogste cijfer dat we hebben opgetekend in de 16 jaar dat we deze cijfers bijhouden.”