Halfzus van koning Albert duidelijk: “Koning Filip en regering moeten zich verontschuldigen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Prinses Esmeralda is de halfzus van koning Albert II. Ze neemt bij de RTBF geen blad voor de mond.

Prinses Esmeralda wil dat alle Europese landen, en in het bijzonder België, hun verantwoordelijk nemen en hun excuses aanbieden voor het koloniale verleden. "Het zou een sterk signaal zijn mochten de regering en de koning dit samen doen.", klinkt het.

Volgens haar moeten voor ons land koning Filip en de regering hun verontschuldigingen aanbieden. “De koning kan het nooit zelf doen, het is de regering die zo'n beslissing moet nemen. Maar het zou uiteraard een heel sterk signaal zijn als de regering en de koning het samen zouden doen, gezien de persoonlijke link van de koninklijke familie in dit debat.", zegt de prinses.

Excuses
Ze wil dat koning Filip ook zijn excuses zal aanbieden voor de wreedheden die koning Leopold II liet begaan. "Het is evident dat dat voor de Afrikanen heel erg belangrijk is. Het is natuurlijk een erg delicate kwestie en dat zou het niet moeten zijn. Het is essentieel om het verleden en het huidige racisme te begrijpen.", zegt prinses Esmeralda. 

"Standbeelden in de publieke ruimte van kolonisatoren maakt deel uit van de blanke hegemonie. Voor de minderheden is dat zeer pijnlijk want er is geen tegenhanger. Er zijn amper monumenten voor de slaven. Diegenen die opkomen tegen het vandalisme van deze beelden zijn misschien niet genoeg opgekomen tegen het racisme.", besluit ze.