Drastische maatregel op komst? “Straf wie geen mondmasker draagt”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
We dragen amper een mondmasker. Dat blijkt uit een peiling van Test-Aankoop. Slechts 38% draagt een mondmasker.

Sociaal psycholoog Frank Van Overwalle (VUB) denkt te weten wat de oorzaak kan zijn waarom zo weinig mensen een mondmasker dragen. "Een mondmasker dragen is een gewoonte die we nog moeten aanleren", zegt Van Overwalle in Het Laatste Nieuws.

"Maar als je merkt dat de meeste mensen in je omgeving er ook geen dragen, ben je niet geneigd om als enige het heilig boontje uit te hangen. De groepsdruk is groot. Vergelijk het met een straat die er kraaknet uitziet. Daar ga je ook niet snel als enige rommel op de grond gooien."

Straffen
Van Overwalle heeft wel een oplossing. “Als je het dragen van een mondmasker bijvoorbeeld verplicht voor wie naar de dokter gaat, kan je de mensen overtuigen door hen erop te wijzen dat een arts contact heeft met heel veel zieke mensen. Het is dan jouw verantwoordelijkheid om de dokter niet te besmetten."

"Maar zelfs als je de regels als overheid goed hebt uitgelegd, dan nog zullen er mensen zijn die de instructies aan hun laars lappen. Daarom moet je ook sancties voorzien.” 

“Mensen zullen het dragen van een mondkapje niet volhouden als ze merken dat er toch geen straffen volgen als je het niet doet. Heel extreme straffen moet je nu ook weer niet geven, want dan worden de mensen boos."

Tags mondmasker