Vindt Bart De Wever de Vlaming racistisch? “We hebben een groot probleem”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De problematiek en de groeiende aandacht rond het thema racisme laten ook N-VA-voorzitter Bart De Wever niet onberoerd.

Voor Bart De Wever is racisme geen probleem van onze samenleving op dit moment. “Racisme staat historisch gezien niet op een hoogtepunt, maar eerder op een dieptepunt”, zei De Wever in ‘Ter Zake’. “We zijn alleen heel gevoelig worden voor deze problematiek. Het komt veel meer aan de oppervlakte, maar in de vorige generaties was het probleem oneindig veel erger en was het zeker wel structureel.”

Onze maatschappij is zich volgens De Wever nog altijd aan het omvormen en dat zal ook een proces zijn dat altijd blijft duren. “De omvorming van een samenleving gebeurt niet met het toverstokje. Dat kost veel tijd. Ik begrijp dat jongeren nu gefrustreerd zijn en oplossingen willen. Ik zeg daarop: we werken eraan en we bereiken ook resultaten.”

Ook de praktijktesten om discriminatie te meten kwam aan bod. “We willen onderzoeken waar er discriminatie is en waarom we elkaar niet vertrouwen om bijvoorbeeld een appartement te verhuren of een job te geven. Is dat racisme? In een heel klein deel van de gevallen wel. En als dat manifest, kwaadaardig racisme is, heb ik ook geen moeite met bestraffingen. Maar ik geloof er geen snars dat de Vlaming racistisch is. Ik geloof wel dat er in onze samenleving een groot probleem is met identiteit en diversiteit, maar dat ga je echt niet oplossen met de karwats.”