Professor komt met gouden vakantietip: “Dat zou ik deze zomer zeker niet doen”

door: BVDO
De vakantie staat op de deur te kloppen en we hebben allemaal zin in zon, zee en strand met dit mooie weer.

Er is nog steeds weinig duidelijkheid of wetenschappelijke onderbouw over het feit of het coronavirus zich via de lucht kan verspreiden. Wetenschappers bevestigen noch ontkennen het gerucht dat het coronavirus zich mogelijk via de lucht kan verspreiden.

Nu wordt algemeen aangenomen dat het coronavirus zich verspreidt via dikke druppels. Sommige wetenschappers geloven ook dat kleine druppeltjes gevaarlijk kunnen zijn als die zich samen als een wolk bewegen. Men spreekt in dat geval van aerosolen.

Die aerosolen zouden wel eens veel belangrijker kunnen zijn dan we denken. "Er gaan al geruime tijd stemmen op dat aerosolen ook een belangrijke rol zouden kunnen spelen”, zegt Bert Blocken, professor bouwfysica aan de KU Leuven en TU Eindhoven, in ‘Ter Zake’. “Die produceren we voortdurend bij het uitademen en zijn onzichtbaar. Die kunnen zich in de ruimte ophopen. Er wordt beweerd dat we een aantal massabesmettingen zo zouden kunnen verklaren, Ischl, de zangkoren, misschien ook de slachthuizen."

Met de vakantie in aantocht geeft professor Blocken ook een tip over het nemen van het vliegtuig. "Ik zou het wel doen als alle maatregelen die ik heb zien passeren, toegepast worden. Dus ook met plexiglas tussen passagiers. Mondmaskers zijn niet voldoende. De lucht komt er binnen via de bagagevakken van onder naar boven en er wordt veel lucht gemengd. Je kan onmogelijk zeggen: op deze plek zijn de aerosolen verwijderd. Ze worden verdund, maar de concentratie wordt nooit nul."