Yves Leterme pakt uit met ambitieus plan: “Deze bedrijven verkopen en pensioenen verhogen”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Yves Leterme is al eventjes uit onze nationale politiek verdwenen, maar toch beroert de gang van zaken in België hem nog wel degelijk. En hardop dromen mag ook…

Voor Leterme doet de regering niet wat ze moet doen, omdat ze met veel te veel bezig zijn. “De overheid moet zich focussen op haar kerntaken en die beter uitvoeren”, zegt Yves Leterme aan de Krant van West-Vlaanderen. “De overheid moet haar bevolking beschermen tegen geweld en tegen tegenslag zoals ziekte en werkloosheid. Strikte regels opleggen zodat de mensen de samenleving ordentelijk kunnen doen draaien. Goede politiek is wie vooruit wil en kan aanmoedigen en ruimte geven. En wie het moeilijk heeft, steunen en meetrekken."

En alle andere dingen zijn volgens Leterme niet aan een overheid besteed."Een overheid moet bijvoorbeeld geen treinen en bussen laten rijden. De NMBS en De Lijn moeten verkocht worden, maar dat zijn maar twee voorbeelden. Álles wat niet beschermt of arbitreert, moet afgestoten worden. Geen overheidsbedrijven meer. Véél minder subsidies.”

De woonzorgcentra privatiseren zou voor hogere facturen en mindere kwaliteit kunnen zorgen. “Dat hoeft niet zo te zijn. De overheid kan strenge kwaliteitsnormen opleggen. Meer zelfs: ze móet dat doen, strenger dan vandaag. Maar geef de social profit wel de ruimte om dat te organiseren. Vergeet ook niet dat onze pensioenen relatief laag zijn. Als de overheid alle ballast afwerpt, kan ze die pensioenen versterken, want dat is wél een kerntaak.”