Theo Francken geloofde in een regering met Vlaams Belang: “Het was geen schijn”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Theo Francken was net als zijn partij voorstander van een regering met Vlaams Belang, al moesten er daar wel voorwaarden aan gekoppeld zijn.

Ook Francken kon zich niet vinden in de uitlatingen van Gwendolyn Rutten van Open VLD. “Ik vind het niet verstandig om te lekken wat onder voorzitters wordt gezegd”, zei Theo Francken bij VTM Nieuws. “Vlaams Belang heeft de verkiezingen gewonnen en wij hebben daar correct mee gepraat. Wat er beloofd is en juist gezegd is, weet ik niet. Ik was daar niet bij. Wij hebben nu een regering die het meest Vlaamse en centrumrechtse beleid ooit voort.”

Voor Francken was een regering met Vlaams Belang een mogelijkheid, weliswaar onder voorwaarden. “Zij moeten iets op tafel leggen dat past binnen de mensenrechtenverdragen en de grondwet én op voorwaarde dat de toon goed zit. Wij staan voor een inclusief Vlaanderen. Dat zal altijd de rode lijn zijn. Als zij daar ook voor staan, staat de deur open. Die gesprekken waren geen schijnoperatie, maar het is niet gelukt omdat de andere partijen neen bleven zeggen.”

Francken pleit dan ook dat S.PA de Waalse zusterpartij PS laat vallen. “Ik heb ook gehoord en gelezen dat SP.A-voorzitter Conner Rousseau oproept om te stoppen met taboes. Het zou goed zijn dat hij een moedige stap zet. Ik ben altijd voorstander geweest van een Deense aanpak: het sociale beleid is belangrijk, maar ook rond veiligheid en migratie moeten we duidelijke lijnen trekken.”