Regering met N-VA lukt niet, maar “verkiezingen zouden het complete falen zijn van de politiek”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De regeringsonderhandelingen lijken muurvast te zitten. Voor Elio Di Rupo wordt het hoogtijd voor een nieuwe regering, maar met N-VA lukt dat voor hem niet. Zeker niet na de recente ontwikkelingen.

Elio Di Rupo kan er nog altijd niet bij, samenwerken met de N-VA. “Onze militanten wilden al niet weten van de N-VA”, vertelt Di Rupo aan De Standaard. ”Hun eurosceptische koers staat haaks op ons verhaal en hun verklaringen over grondrechten en mensenrechten in de regering-Michel zetten veel kwaad bloed.”

Het nieuws dat N-VA ook nog met Vlaams Belang wou samenwerken was de druppel die de emmer deed overlopen voor de PS. “En dan dit verhaal over Vlaams Belang nog! Het bevestigt waar Paul Magnette en ik al langer bang voor waren. We wisten niet dat het zo ver ging. Als de N-VA met Vlaams Belang wil samenwerken, dan is het voor ons volstrekt ondenkbaar om nog samen met hen in een regering te stappen. Vlaams Belang is een partij die dans le fond racistisch is.”

“Wij hebben het voorbije jaar alle mogelijke formules geprobeerd. Alles! Als partijvoorzitter kan je je achterban meekrijgen in een verhaal. Maar dan moet je wel iets in handen hebben en hen ook kunnen zeggen in welke domeinen er nog onderhandeld kan worden. Dat minimumbod hebben we nooit gekregen. Soms zat Paul vier uur aan een stuk samen met de N-VA. Het. Ging. Niet.”