"Het is niet onwaarschijnlijk dat huisartsen zullen kiezen om deze taken los te laten"

door: BVDO
De Vlaamse huisartsen hebben hun geld nog niet gekregen voor alle uren die ze in triage- en testcentrums gepresteerd hebben.

De Vlaamse huisartsen schreven een open brief naar de regering. Die is ondertekend door meer dan 50 Vlaamse huisartsenkringen. "Het wordt moeilijk om gemotiveerde huisartsen voor de centra te blijven vinden", zegt Filip Charlier van de Leuvense huisartsenkring aan VRT Nieuws.

De huisartsen zouden graag een voorschot krijgen. "We hebben nog geen enkel honorarium gekregen voor alle uren die we daar gedaan hebben. We werken daar met een derdebetalersregeling via het Riziv, maar dat nakijken is enorm tijdrovend. We hebben gevraagd om een forfaitair bedrag uit te betalen, maar daar is men niet op ingegaan."

Voor eigen patiënten hadden ze tijdens de coronacrisis geen tijd meer. "We zien dat huisartsen, die zich volop geëngageerd hebben, nu rondom zich heen beginnen te kijken. Het is niet onwaarschijnlijk dat ze zullen kiezen om maximaal in te zetten op hun eigen patiënten en de taken in het kader van testen en opsporen los te laten."