Huisartsen zien groot probleem en hebben boodschap voor Frank Vandenbroucke

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft een brief ontvangen, die door honderden huisartsen werd ondertekend.

Huisarts Marieke Geijsels stelt zich in de brief vragen bij het huidige coronatestbeleid, zeker nu het seizoen van de infectieziekten voor de deur staat.

"Is het huidige testbeleid effectief en economisch verantwoord? En is dit het juiste antwoord op de vraag: hoe houden we de Covid-19-pandemie in deze fase onder controle?", luidt het in de brief.

"Ik verwacht dat we tegen eind oktober minstens 50% van onze tijd bezig gaan zijn met Covid-19 testing. Zo kunnen we niet onze andere taken doen: preventie, opvolging van chronische ziekten, psychosociale ondersteuning, begeleiding bij het levenseinde…"

"De huidige strategie zal de eerste lijn de komende maanden net doen vastlopen, met alle negatieve effecten voor de volksgezondheid tot gevolg."

Miljoenen

"Ik besluit dat het huidige testbeleid in het beste geval een marginaal positief effect heeft, in het slechtste geval werkt het contraproductief. Het heeft veel nevenwerkingen en kost ons elke week miljoenen euro’s."

"Net zoals een lichaam niet alleen uit een hart of longen bestaat, bestaat onze maatschappij niet enkel uit deze pandemie. En zo is het uw taak als minister, en bij uitbreiding de taak van de gehele regering, om af te wegen of de behandeling van het ene probleem, geen reeks andere, en grotere problemen veroorzaakt."

Eed

"Toen ik afstudeerde als arts, heb ik een eed afgelegd: ik zou niet schaden. Ik vrees, geachte minister, dat ik me daar in de huidige situatie niet aan zal kunnen houden."

"Als u het mij vraagt, voldoet de huidige teststrategie niet meer aan de normen voor effectiviteit, veiligheid en economisch verantwoord voorschrijven. Ik vraag u dan ook om het testbeleid te herzien", besluit de huisarts.

De volledige brief kan je via deze link nalezen.

Download nu de gratis app van Redactie24