Gevaarlijk op de baan: Belg Europees koploper in berichten sturen van achter het stuur

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
28% van de Belgen geeft toe achter het stuur wel eens een sms te sturen of te lezen. Daarmee scoren we samen met de Grieken, het slechtst van 11 Europese landen. Steeds vaker stellen we ook de GPS al rijdend in.

VIAS Institute vestigt de aandacht op enkele opvallende resultaten van een bevraging van Fondation Vinci Autoroutes in 11 Europese landen.

Twee seconden niet op de weg letten? 80% van de Belgen geeft toe dat het bij hen gebeurt. Meer dan de helft van de Belgen (53%) stelt hun GPS al rijdend in. Dat is een lichte stijging en ligt ook hoger dan het Europese gemiddelde (44%). Je GPS-systeem al rijdend instellen is nochtans een gedrag dat perfect te vermijden valt door op voorhand je bestemming in te voeren.

Meer dan 1 Belg op 4 (28%) geeft toe sms'jes of mails te lezen of te versturen achter het stuur. We zijn daarin samen met de Grieken de weinig benijdenswaardige Europese kampioen.  

Als je twee seconden niet oplet aan 120 km/u heb je al een afstand van 66 meter afgelegd. Let je 3 seconden niet op, heb je 100 meter afgelegd, ofwel de lengte van een voetbalveld, waarschuwt VIAS.

Elf procent van de Belgen geeft aan dat ze een ongeval of bijna-ongeval gehad hebben door het gebruik van de gsm in de wagen.