Tweedehandswagen kopen: Test-Aankoop geeft goede raad

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Een nieuwe auto kopen is een hele investering, maar dat kan ook gelden voor wie een tweedehandswagen koopt. Niemand wil graag bedrogen uitkomen en dus geeft consumentenorganisatie Test-Aankoop tips.

Zo legt de organisatie de verschillen uit tussen kopen bij een particuliere of een professionele verkoper. "Beide hebben hun voor- en nadelen", klinkt het bij Test-Aankoop.

Wie bij een particuliere verkoper koopt, zal de wagen doorgaans moeten nemen in de staat waarin hij zich bevindt. Als bijvoorbeeld de remmen aan vervanging toe zijn, zal dat ten laste van de koper moeten gebeuren. "Normaal gezien zal de prijs wel lager zijn dan bij een professionele verkoper."

Een nadeel is dat de verkoper in de verkoopovereenkomst afstand kan doen van zijn aansprakelijkheid voor verborgen gebreken.

Garantie

Wie de wagen bij een professionele verkoper aanschaft, mag er vanuit gaan dat de wagen in orde gemaakt is. Bijkomend voordeel: "De verkoper mag zijn aansprakelijkheid voor verborgen gebreken niet uitsluiten in de verkoopovereenkomst", schrijft Test-Aankoop nog.

Een ander voordeel is dat de verkoper je (minstens) één jaar garantie op de wagen moet aanbieden. Zoals eerder aangegeven: de prijs zal wel hoger liggen. "Gemiddeld 15% tot 20% hoger dan bij een particuliere verkoper", aldus Test-Aankoop, dat een handige koopwijzer online beschikbaar heeft staan.