Maggie De Block wil dat burgers elkaar controleren: "Spreek die mensen aan"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Minister Maggie De Block roept de Belgische burgers op om alle maatregelen tegen het coronavirus te respecteren. Ze wil ook dat er meer sociale controle op de naleving ervan komt en dat mensen elkaar gaan aanspreken wanneer iemand (al dan niet per ongeluk) in de fout gaat.

"Het is heel belangrijk dat alle burgers van dit land de regels opvolgen om de vrijheid die we al een beetje herwonnen hebben, te kunnen behouden. Dat is superbelangrijk", zei De Block (Open Vld) op VTM.

"En de sociale controle moet en mag er zijn: als je ziet dat iemand de regels niet respecteert, zeg dat dan alstublieft op een vriendelijke manier. Je helpt daar veel mensen mee."

De Block wijst iedereen op zijn persoonlijke verantwoordelijkheid: "Het is het gedrag van de mensen dat bepaalt of er lokale uitbraken zijn of niet. De besmette gevallen zijn er door het niet opvolgen van de regels. Het is nu nog in te dijken en het is nu alle hens aan dek om erger te voorkomen. Dit moet ernstig genomen worden, het is nu niet het moment om de kantjes eraf te lopen. Er is werk aan de winkel voor iedereen. Elke burger heeft in deze een verantwoordelijkheid en een rol te spelen. Laat ons elkaar beschermen."